Co byste měli vědět


Pospolí spolupracuje se zemědělci v systému komunitou podporovaného zemědělství nebo formou příležitostných objednávek. Pro rok 2021 otevíráme zeleninovou KPZ (ekologický Statek Karla Tachecí) a sýrovou KPZ (Hospodářství pod Strážným Vrchem Merboltice).

S některými dalšími zemědělci spolupracujeme příležitostně (několikrát do roka) formou společných objednávek. Členům Pospolí a přátelům v našem maillistu posíláme jednotlivé nabídky emailem. Objednávka probíhá zpravidla prostřednictvím online formuláře, platby se posílají na účet konkrétního zemědělce a odběr probíhá ve stanovený čas na výdejním místě Pospolí.

Preferujeme BIO certifikaci, ale není to podmínkou. Každý člen má možnost (a je to vítáno), se podívat na jednotlivé farmy, osobně se potkat se zemědělcem a podívat se, jak jeho jídlo vzniká, a případně i přiložit ruku k dílu.

Součástí života Pospolí je také organizace různorodých akcí a setkávání. Nikoho do aktivit ale nenutíme, jsme optimisté, věříme, že naše nadšení motivuje další, a každý si u nás najde to správné místo, které mu vyhovuje. 

Všechny aktivity na jednom místě najdete v přehledu sezóny.

Image

Je KPZ pro vás to pravé?


Seznamte se s komutitou podporovaným zemědělstvím. Principy vám přiblíží série dvouminutových videí nebo prozkoumejte kpzinfo.cz. 

Nadchla vás myšlenka KPZ? To nás moc těší. Ovšem před tím, než do KPZ vstoupíte, měli byste si uvědomit, že toto partnerství na vás bude klást určité nároky, na které možná nejste zvyklí. KPZ je skvělá věc, ovšem není pro každého, to už jsme v předchozích sezonách zjistili. 

Poctivě si odpovězte na následující otázky:  

    • Dokážete si po celou sezónu vyzvedávat svůj podíl včas na odběrném místě? KPZ není e-shop, kde vám kurýrní služba přiveze vaší objednávku až domu. Zajistit si vyzvednutí podílu včas je základní odpovědností podílníka KPZ. 
    • Pravidelně doma vaříte? A jste při tom kreativní?
      Může se to zdát jako banální otázka, ale pokud budete odebírat zeleninu, potřebujete ji umět zpracovat. Podíly zejména v létě mohou vážit hezkých pár kilo a představte si, že každý týden, nebo jednou za čtrnáct dní, dostanete nášup toho, co se zrovna urodí. Téměř v každé sezóně je něčeho hodně :-). Podívejte se na statistiku z předchozích sezón zde. Dokážete zpracovat cukety, zelí, patizon a další 100x jinak?
    • Jste ochotni přijmout spoluzodpovědnost za fungování komunity?
      Písmeno K ve zkratce KPZ znamená “komunita”, v našem případě skupina lidí, kteří se společně potkávají, spolupracují a komunikují s respektem. V Pospolí netrváme na tom, že se každý musí zapojovat stejnou měrou do dobrovolnických činností, jezdit na setkání zemědělců apod. Jsme ale neformální skupina lidí, naše fungování je závislé na dobrovolnické práci, nejedná se o byznys ani předplacenou službu. Je to společné. Máme tým, který se stará o celkovou koordinaci, ale to, jak Pospolí funguje, či nefunguje, je záležitostí všech členů a respektování pravidel. Pro podílníka to minimálně znamená: 1) zaplatit včas splátky, 2) věnovat pozornost informačním emailům od koordinátorů, 3) vyzvedávat si včas svůj podíl na výdejním místě, 4) chovat se ohleduplně na výdejním místě k ostatním. 5) nenásilně komunikovat. Letos vzhledem k pokračující situaci Covid-19 bude účast možná vyžadovat větší součinnost a spolupráci při zajištění výdejů.

Pokud i po tom všem vaše nadšení pro komunitou podporované zemědělství trvá, dveře Pospolí jsou pro vás otevřené. Račte dále.