Staň se součástí sýrové KPZ


Image

Odběratelská skupina spolupracuje s ekologickými zemědělci Jindřiškou a Ondrou Šancovými z Hospodářství pod Strážným Vrchem v Merbolticích. Každý z podílníků uzavírá se statkem partnerství na jeden rok na základě dohody o spolupráci. Šancovi dodávají podílníkům pravidelně (jednou za dva týdny nebo jednou za měsíc) od května do listopadu podíl sýrů z kravského a kozího mléka. Podílníci si odebírají svůj podíl v úterý (od 15 do 19 hod.) na výdejním místě - garáž Veřejné nábytkové dílny Z pokoje do pokoje ve Vnitrobloku Bar/ák (Za Poříčskou branou 7, Praha 8 - Karlín).


Hospodářství pod Strážným Vrchem


Jak se vám představit, jak popsat, proč a jak hospodaříme? Jsme pořád ještě mladí, původně z města a před 15 lety jsme chtěli jen romantiku roubené chaloupky a zahrádku, možná slepici. Koupili jsme ale statek, památkově chráněnou rychtu s propadlými stropy, bez vody a elektřiny, zato s obří stodolou. První kozu jsme dostali ke svatbě, další sehnali, kde se dalo, sýry pak vařili na kachlových kamnech a prodávali je jako „pro zvířátka“. Srážky s úřady nás postupně přesvědčily o neudržitelnosti takového modelu, a tak jsme vše zoficiálnili. S pomocí dotace z EU postavili sýrárnu (2008), celé hospodářství jsme převedli do ekologického režimu, založili živnost. Prvních osm let jsme zaměstnávali dva zdravotně znevýhodněné pomocníky, kteří s námi i žili, ale postupně se nám narodili tři kluci a my jsme zkrátka potřebovali víc soukromí, takže nyní fungujeme čistě jako rodinná farma. Ke kozám, kterých máme zhruba 20, jsme před třemi lety pořídili ještě dvě krávy Jersey a pro svoji potřebu chováme slepice a kachny.  Kromě ekologických zásad se jako malé hospodářství (6 ha) snažíme držet permakulturních postupů, pěstujeme a zpracováváme ovoce a i něco zeleniny.

Obrázek našeho živobytí by nebyl úplný, kdybychom vynechali fakt, že do Merboltic (nyní vesnická památková zóna) se postupně přistěhovalo hodně mladých párů (dnes rodin), často našich kamarádů, další skvělé lidi jsme poznali zde a dohromady  jsme založili občanské sdružení Sousedský spolek Merboltice, kde nás je okolo třiceti aktivních členů (náplavy, chalupáři i místní všeho věku).  Díky tomu  se dají realizovat akce, které by jinak byly nad možnosti jednotlivců, jako jsou různé workshopy, postupná renovace božích muk v katastru obce, sázení alejí, založení genofondového sadu starých odrůd, vznik naučné historické stezky atp. a pravidelné kulturní akce (koncerty, divadla, výstavy a filmové přehlídky) s více jak desetiletou tradicí.Naše aktivity se s těmi spolkovými často překrývají. 

Nejlepší je přijet se podívat! 

Více o hospodářství:

S Jindřiškou a Ondrou Šancovými spolupracujeme od roku 2018. 


Základní informace o fungování skupiny



Jak vypadá podíl


  • poslední odběr - 5.11.2024
  • četnost odběrů: 1 x za dva týdny / 1 x za měsíc
  • celkový počet odběrů za sezónu: 14 (odběr jednou za 14 dní) / 7 (odběr jednou za měsíc)
  • celková cena ročního sýrového podílu: 6.160,- Kč (odběr jednou za 14 dní) / 3.080,- Kč (odběr jednou za měsíc), v případě pozdějšího zapojení bude částka upravena dle odpovídajícícho počtu odběrů
  • výdejní den: úterý (15 - 19 hod.)
  • výdejní místo: dvorek Z pokoje do pokoje - Vnitroblok Bar/ák, Za Poříčskou branou 7, Praha 8 - Karlín
  • Dohoda se zemědělcem je ke stažení ZDE
  • Termíny splátek podílů: do 31.5.2024 (I. splátka), do 30.9.2024 (II. splátka), v případě pozdějšího zapojení individuální splátkový kalendář
  • termín setkání na statku proběhl poslední sobotu v květnu 2024, po předchozí domluvě lze ovšem statek navštívit i se na něm třeba v průběhu prázdnin ubytovat i během sezóny 

Jeden odběr představuje asi jeden kilogram sýrů. Složení podílu určuje hospodářství podle aktuálních možností a podíl bude složen z kombinace kozích a kravských sýrů z následující nabídky. V podílu bude někdy převažovat kozí produkce jindy zase kravská, protože dojivost různých druhů zvířat je v sezóně proměnlivá. 

KOZÍ:

  • Balkánský sýr - slaný sýr na strouhání do salátů, těstovin, na zapékání… / trvanlivost klidně měsíc
  • Čerstvý sýr - varianty: česnek, pažitka, chilli, barevný pepř, bylinky nebo čistý / min. trvanlivost 10 dní
  • Žervé - roztíratelný sýrový krém se syrovátkou, buď bez příchuti nebo stejné varianty jako čerstvý sýr / min. trvanlivost 10 dní
  • Čerstvý sýr ve tvaru srdíček s vlašskými ořechy a medem / min. trvanlivost 10 dní

KRAVSKÉ (výrobky z plnotučného (cca 6,5 %!) mléka

  • Jadel – slaný sýr k vínu nebo pivu / min. trvanlivost tři týdny
  • Pařený sýr –  prstýnky, min. / min. trvanlivost 10 dní
  • Pařený sýr – provázky čisté nebo s medvědím česnekem / min. trvanlivost 10 dní
  • Tvaroh na strouhání / min. trvanlivost 10 dní

Registrujte se


Přečetl(a) jste si dohodu se zemědělcem? Souhlasíte s podmínkami členství? 

Registrovat se lze průběžně prostřednictvím online formuláře ZDE

Co se bude dít dál

  • Koordinátorka vám dá emailem vědět další kroky s bližšími informacemi. 
  • Stanete-li se členy SÝROVÉ KPZ, budete zařazeni do příslušné rozesílací emailové skupiny a budou vám zpřístupněny sdílené soubory určené pouze pro členy Pospolí. Další důležité informace a pokyny týkající se členství, organizace i plateb obdržíte emailem od koordinátora.
  • Na první odběr se můžete těšit, jakmile se uskuteční pravidelný závoz, který probíhá od 7. května 2024.  

Kontakt

Alena Wranová, alena@pospoli.cz, tel: 777 671 806 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image