Staň se součástí sýrové KPZ


Image

Odběratelská skupina spolupracuje s ekologickými zemědělci Jindřiškou a Ondrou Šancovými z Hospodářství pod Strážným Vrchem v Merbolticích. Každý z podílníků uzavírá se statkem partnerství na jeden rok na základě dohody o spolupráci. Šancovi dodávají podílníkům pravidelně (1 x za dva týdny) od května do listopadu podíl sýrů z kravského a kozího mléka. Podílníci si odebírají svůj podíl v úterý (od 15 do 19 hod.) na výdejním místě - garáž Veřejné nábytkové dílny Z pokoje do pokoje ve Vnitrobloku Bar/ák (Za Poříčskou branou 7, Praha 8 - Karlín).

Kalendář sezóny zde.


Hospodářství pod Strážným Vrchem


Jak se vám představit, jak popsat, proč a jak hospodaříme? Jsme pořád ještě mladí, původně z města a před 15 lety jsme chtěli jen romantiku roubené chaloupky a zahrádku, možná slepici. Koupili jsme ale statek, památkově chráněnou rychtu s propadlými stropy, bez vody a elektřiny, zato s obří stodolou. První kozu jsme dostali ke svatbě, další sehnali, kde se dalo, sýry pak vařili na kachlových kamnech a prodávali je jako „pro zvířátka“. Srážky s úřady nás postupně přesvědčily o neudržitelnosti takového modelu, a tak jsme vše zoficiálnili. S pomocí dotace z EU postavili sýrárnu (2008), celé hospodářství jsme převedli do ekologického režimu, založili živnost. Prvních osm let jsme zaměstnávali dva zdravotně znevýhodněné pomocníky, kteří s námi i žili, ale postupně se nám narodili tři kluci a my jsme zkrátka potřebovali víc soukromí, takže nyní fungujeme čistě jako rodinná farma. Ke kozám, kterých máme zhruba 20, jsme před třemi lety pořídili ještě dvě krávy Jersey a pro svoji potřebu chováme slepice a kachny.  Kromě ekologických zásad se jako malé hospodářství (6 ha) snažíme držet permakulturních postupů, pěstujeme a zpracováváme ovoce a i něco zeleniny.

Obrázek našeho živobytí by nebyl úplný, kdybychom vynechali fakt, že do Merboltic (nyní vesnická památková zóna) se postupně přistěhovalo hodně mladých párů (dnes rodin), často našich kamarádů, další skvělé lidi jsme poznali zde a dohromady  jsme založili občanské sdružení Sousedský spolek Merboltice, kde nás je okolo třiceti aktivních členů (náplavy, chalupáři i místní všeho věku).  Díky tomu  se dají realizovat akce, které by jinak byly nad možnosti jednotlivců, jako jsou různé workshopy, postupná renovace božích muk v katastru obce, sázení alejí, založení genofondového sadu starých odrůd, vznik naučné historické stezky atp. a pravidelné kulturní akce (koncerty, divadla, výstavy a filmové přehlídky) s více jak desetiletou tradicí.Naše aktivity se s těmi spolkovými často překrývají. 

Nejlepší je přijet se podívat! 

Více o hospodářství:

S Jindřiškou a Ondrou Šancovými spolupracujeme od roku 2018. 


Základní informace o fungování skupiny


  • první odběr - 4. 5. 2021
  • poslední odběr - 2. 11. 2021
  • četnost odběrů: 1 x za dva týdny 
  • celkový počet odběrů za sezónu: 14
  • celková cena ročního sýrového podílu: 5.460,- 
  • roční příspěvek člena skupiny na rozvoj Pospolí a sítě KPZ v ČR: min. 400,- Kč
  • výdejní den: úterý (15 - 19 hod.)
  • výdejní místo: dvorek Z pokoje do pokoje - Vnitroblok Bar/ák, Za Poříčskou branou 7, Praha 8 - Karlín
  • Dohoda se zemědělcem je ke stažení ZDE
  • termíny splátek podílů: do 15. 5. 2021 (I. splátka), do 31. 8. 2021 (II. splátka)
  • termín splátky členského příspěvku: do 31. 5. 2021
  • předběžný termín setkání na statku: květen 2021
  • Kalendář sezóny zde.

Jak vypadá podíl


Jeden odběr představuje asi jeden kilogram sýrů. Složení podílu určuje hospodářství podle aktuálních možností a podíl bude složen z kombinace kozích a kravských sýrů z následující nabídky. V podílu bude někdy převažovat kozí produkce jindy zase kravská, protože dojivost různých druhů zvířat je v sezóně proměnlivá. 

KOZÍ:

  • Balkánský sýr - slaný sýr na strouhání do salátů, těstovin, na zapékání… / trvanlivost klidně měsíc
  • Čerstvý sýr - varianty: česnek, pažitka, chilli, barevný pepř, bylinky nebo čistý / min. trvanlivost 10 dní
  • Žervé - roztíratelný sýrový krém se syrovátkou, buď bez příchuti nebo stejné varianty jako čerstvý sýr / min. trvanlivost 10 dní
  • Čerstvý sýr ve tvaru srdíček s vlašskými ořechy a medem / min. trvanlivost 10 dní

KRAVSKÉ (výrobky z plnotučného (cca 6,5 %!) mléka

  • Jadel – slaný sýr k vínu nebo pivu / min. trvanlivost tři týdny
  • Pařený sýr –  prstýnky, min. / min. trvanlivost 10 dní
  • Pařený sýr – provázky čisté nebo s medvědím česnekem / min. trvanlivost 10 dní
  • Tvaroh na strouhání / min. trvanlivost 10 dní

Registrujte se


Přečetl(a) jste si dohodu se zemědělcem? Souhlasíte s podmínkami členství? 

Registrace na sezónu 2021 byla uzavřena.

Co se bude dít dál

  • Po ukončení registrací vyhodnotíme, kolik lidí má zájem o odběr sýrů. Zda je odběratelů dost pro otevření skupiny, nebo zda jsme schopní přijmout všechny. 
  • Koordinátorka vám dá emailem vědět, jak to dopadlo. Věříme, že zájemců bude dost. Pokud by počet zájemců překročil možnosti naše a zemědělců, budou mít přednost stávající členové, zájemci v našem mail listu a ti dříve přihlášení. 
  • Pokud se stanete členy SÝROVÉ KPZ, budete zařazeni do příslušné rozesílací emailové skupiny a budou vám zpřístupněny sdílené soubory určené pouze pro členy Pospolí. Další důležité informace a pokyny týkající se členství, organizace i plateb obdržíte emailem od koordinátora.
  • První splátku podílu je nutné zaplatit do 15. 5. 2021, druhou splátku do 31. 8. 2021.
  • Členské příspěvky se platí do 31. 5. 2021
  • A pak už se můžete těšit na první výdej 4. 5. 2021. 

Kontakt

Alena Wranová, koordinátorka sýrové KPZ, alena@pospoli.cz, tel: 777 671 806 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image